Pragniesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednakże nie planujesz być w Rzymie, najbliższą najlepszą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeśli dobrze zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

restauracja z ogródkiem Kraków
wyroby własnej produkcji Kraków

   

Jednak najpierw: trochę o pizzy we Włoszech …
Stereotypowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem kultowym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano bądź też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest niezwykle regionalne, również jeżeli chodzi o pizze. Jedna reguła niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria ma być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet prawnie nazywać się pizzerią!

Czym cechuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i najbardziej autentyczna – kiedy jest świeża, zawiera lokalne składniki.

Co jest wymagane oprócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży lub ewentualnie 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Później pora na ulubione akcesoria, chociaż wolno trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najodpowiedniej także gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – inaczej ozdobić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.